Μπρόκολο κατά του καρκίνου

posted in: Tips, Διαβάσαμε | 0

Είναι χαρά μου να διαβάζω ενδιαφέροντα άρθρα και να τα μοιράζομαι μαζί σας. Αυτό το σαββατοκύριακο ομολογώ έπεσε πολύ διάβασμα και μαγείρεμα. Μοιράστηκα ήδη μαζί σας την συνταγή της Κυριακής για Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια με μαστίχα και σοκολάτα και ήρθε η ώρα να μοιραστούμε και αυτά που διάβασα για το μπρόκολο κατά του καρκίνου. Το μπρόκολο ανήκει στα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά και είναι γνωστό, ανάμεσα σε άλλα, για την πλούσια αντιοξειδωτική και αντικαρκινική του δράση.

pandoras-kitchen-blog-greece-μπρόκολο-κατά-του-καρκίνουπηγή

Μπρόκολο κατά του καρκίνου του προστάτη:
Μόλις μερικές μερίδες μπρόκολου κάθε εβδομάδα θα μπορούσαν να προστατέψουν τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη. Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η συνδυαστική κατανάλωση ντομάτας και μπρόκολου είναι καλύτερη από την κατανάλωση των δύο λαχανικών ξεχωριστά, αναφορικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξη όγκων στον προστάτη. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που καταναλώνουν πολύ μπρόκολο και ντομάτα 3 έως 5 φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 30%. Έρευνες πιστεύουν ότι ένα συστατικό, το οποίο ονομάζεται isothiocyanate, στο μπρόκολο πυροδοτεί εκατοντάδες γενετικές αλλαγές, δραστηριοποιώντας κάποια γονίδια που πολεμούν τον καρκίνο και διακόπτουν την λειτουργία άλλων που τροφοδοτών τους όγκους. Τα οφέλη από τον μπρόκολο θα μπορούσαν επίσης να αποκομιστούν από άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, τη ρόκα κ.α

Μπρόκολο κατά του καρκίνου του μαστού:
Η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό του μπρόκολου, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η DIM μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία προέρχονται από διαίρεση και πολλαπλασιασμό, και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου. Παρόμοια δράση έχει και η ουσία (ινδόλη-3-καρβινόλη), η οποία αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

Μπρόκολο κατά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης:
Άλλη μια σημαντικά δράση του μπρόκολου οφείλεται στο ότι περιέχει ουσίες που πιθανόν να μπορούν να προλαμβάνουν ή να καθυστερούν (εώς 44%) την εξάπλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις.

pandoras-kitchen-blog-greece-μπρόκολο-κατά-του-καρκίνουπηγή

Πόσο μπρόκολο μπορεί να φάει κανείς για να αποκομίσει τα οφέλη?
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο από μια μερίδες σταυρανθών την εβδομάδα έχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο. Οι ερευνητές συνέλεξαν ιστούς από τα άτομα που έτρωγαν μπρόκολο και παρατήρησαν ότι εμφάνισαν εκατοντάδες ευεργετικές αλλαγές στα γονίδιά τους. Ιδανικά συνίστανται 2-3 μερίδες μπρόκολου εβδομαδιαίως.

Αγορά και συντήρηση:
Το φρεσκοκομμένο μπρόκολο είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες από ότι αυτά με μαραμένο κεφάλι και χοντρά κεφάλια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στο ζωντανό πράσινο χρώμα του. Στην αγορά προσφέρονται οι ανθοκεφαλές πριν ακόμη ανοίξουν τα ανθάκια τους (με τα μπουμπούκια κλειστά).
Τα χρώματα στις ανθοκεφαλές ποικίλουν από πράσινο, μωβ η σκούρο πορτοκαλί ανάλογα με το είδος. Καλό θα είναι να το καταναλώνεται όσο γίνεται πιο σύντομα από την αγορά του, ενώ αν θελήσετε να το συντηρήσετε, τυλίξτε το σε χαρτί κουζίνας και έπειτα σε σακούλα με τρύπες ώστε να αερίζεται.

Τρόπος ψησίματος:
Αρχικά, πλένουμε καλά με νερό και ξεχωρίζουμε τα κεφάλια μεταξύ τους πριν το μαγειρέψετε για να ψηθούν καλύτερα. Σερβίρεται ωμό, βραστό, στον ατμό, στο ξύδι (τουρσί), σοταρισμένο ή ψημένο στο φούρνο. Ωμό ταιριάζει σε ποικιλία λαχανικών με διάφορα ντίπ ή σε σαλάτα, ενώ διατηρεί όλα του συστατικά.
Για τη σαλάτα μπορούμε πρώτα να το βυθίσετε σε καυτό νερό για 10 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο. Το στραγγίζουμε καλά και είναι έτοιμο. Γενικά, το βρασμένο μπρόκολο χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%. Στον ατμό το μπρόκολο χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του. Ιδιαίτερη προσοχή επομένως στο μαγείρεμά του, αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του. Τελειώνοντας, το μπρόκολο στο φούρνο μικροκυμάτων χάνει 74-87%, από τα χρήσιμα συστατικά του, οπότε αποφύγετε το ζέστα ή το μαγείρεμά του με αυτό τον τρόπο. Προτεινόμενη συνταγή μπρόκολο με πικάντικη σάλτσα.

pandoras-kitchen-blog-greece-vegetarian-diet-healthy

@PanDora

Πηγές άρθρου: iatronet και holistic life (τεύχος 67).

Leave a Reply