Λαχανοντολμάδες με λευκή λεμονάτη κρέμα

Το σημερινό μας φαγητό «άνοιγε» και «έκλεινε» σπίτια στο παρελθόν. Πριν το γάμο, η πεθερά επέβλεπε την νύφη να τυλίγει λαχανοντολμάδες. Αν ήθελε να την δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την έβαζε να τυλίξει γιαπράκια, όπως λέμε στη Χίο τα ντολμαδάκια με το αμπελόφυλλο. Αν η νύφη έκανε το λάθος να φτιάξει τους ντολμάδες της γιαλαντζί (yalancı-ψεύτικος στα Τούρκικα), η πεθερά συμπέραινε ότι η νύφη θα έλεγε ψέματα στον άντρα της όπως ξεγέλασε και εκείνη και δεν έβαλε κρέας στους ντολμάδες. Παραδοσιακά είναι Χριστουγεννιάτικος μεζές γιατί ο τρόπος που τυλίγει το λάχανο το ρύζι θυμίζει το φάσκιωμα του Ιησού όταν γεννήθηκε. Όμως αυτό το φαγητό είναι τόσο νόστιμο που δεν μπορείς να περιμένεις να το απολαύσεις μόνο κάθε Χριστούγεννα. Έτσι σήμερα βρήκα την ευκαιρία και τον χρόνο, γιατί δεν σας κρύβω ότι είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό, να φτιάξω λαχανοντολμάδες με λευκή λεμονάτη κρέμα.

λαχανοντολμάδες με λευκή λεμονάτη κρέμα-γιαπράκια-λάχανο-παραδοσιακή συνταγή

Υλικά για την γέμιση:
400gr ρύζι, μασούτης…από το τόπο μας
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
4 καρότα τριμμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο
Αλατοπίπερο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας

Υλικά για τους λαχανοντολμάδες:
1 λάχανο μεγάλο με λεπτά φύλλα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας
1 φρέσκο ζωμό λαχανικών
1 λεμόνι σε φέτες
Χυμό από ένα λεμόνι
1,5lt νερό
Αλατοπίπερο

Υλικά για την κρέμα:
1 αυγό
2 κρόκους
Χυμό 2 λεμονιών
1 φλιτζάνι ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας
2 κουταλιές της σούπας νισεστέ ή corn flour
Αλατοπίπερο

μασουτης-λαχανικά-λάχανο-καρότο-λαχανοντολμάδες

Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το ρύζι. Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε και το ρύζι ανακατεύοντας καλά. Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το λάχανο κόβοντας τον κορμό από το κάτω μέρος. Το ρίχνουμε σε βραστό αλατισμένο νερό και αρχίζουμε να του αφαιρούμε τα φύλλα ένα ένα. Σε κάθε φύλλο αφαιρούμε το χοντρό κεντρικό νεύρο και κρατάμε τα έτοιμα φύλλα στην άκρη.

λαχανοντολμάς-λάχανο-ντολμάς-ελληνική κουζίνα

Όταν τελειώσουμε με όλα τα φύλλα ξεκινάμε το γέμισμα και το τύλιγμα. Στην άκρη κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά ρύζι και διπλώνοντας τις άκρες τυλίγουμε σε ντολμά. Στρώνουμε τον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας με τα φύλλα που δεν χρειαζόμαστε, φέτες λεμονιού και τα νεύρα που αφαιρέσαμε, ώστε να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες καθώς τους ψήνουμε. Βάζουμε τα ντολμάδάκια μας στην σειρά, πολύ κοντά το ένα στο άλλο, κάνοντας στρώσεις μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα. Προσέχουμε να μην βάζουμε πολύ ρύζι μέσα σε κάθε λαχανόφυλλο για να μην «σκάσουν» τα ντολμαδάκια μας στο τέλος και τα τυλίγουμε σφιχτά για να μην μας ανοίξουν. Προσθέτουμε τον ζωμό διαλυμένο στο νερό, το αλατοπίπερο και τον χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα πυρίμαχο πιάτο και τοποθετούμε από πάνω του μια πέτρα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μια ώρα.

λαχανοντολμάδες με λευκή λεμονάτη κρέμα-αυγολέμονο-λαχανο-γιαπράκια-ντολμάς-μασούτης-vimagourmet

Σε ένα μπόλ χτυπάμε καλά το αυγό και τους κρόκους. Προσθέτουμε το λεμόνι, το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και το νισεστέ. Από την κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες παίρνουμε ένα φλιτζάνι ζωμό και το ρίχνουμε στο μείγμα τον αυγών ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μην κόψουν τα αυγά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και βάζοντάς το σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες μας με την σάλτσα από πάνω και γαρνίρουμε με άνηθο.

λαχανοντολμάδες με λευκή λεμονάτη κρέμα-αυγολέμονο-λαχανο-λαχανοντολμάς-ντολμάς-μασουτης-vimagourmet

Η ιστορία του ντολμά:

Ο ντολμάς (από το Τουρκικό ρήμα doldurmak=γεμίζω) είναι φαγητό που ανήκει σε μια οικογένεια πιάτων με γεμιστά λαχανικά, και τον συναντάμε στην Ελληνική κουζίνα καθώς και στις κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των γύρω περιοχών, όπως Ρωσία, Μέση Ανατολή, Καυκασία και Κεντρική και Νότια Ασία. Ίσως ο πιο γνωστός είναι αυτός που φτιάχνεται με αμπελόφυλλα, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται επίσης φύλλα μαρουλιού και λάχανου για να τυλιχτεί η γέμιση. Τα Ελληνικά παραδοσιακά γεμιστά είναι ένα είδος ντολμάς και αφορά γεμιστά λαχανικά, όπως κρεμμύδι, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτα και πιπεριά. Οι ντολμάδες φτιάχνονται με κρέας ή χωρίς (γιαλαντζί). Συνήθως σερβίρονται με γιαούρτι ή σάλτσα μπεσαμέλ ή αυγολέμονο. Άλλες ονομασίες για τον ντολμά είναι το σαρμάς (από το Τουρκικό ρήμα sarmak=τυλίγω) ή γιαπράκι που αφορά κυρίως ρύζι τυλιγμένο σε φύλλο (από την Τουρκική λέξη yaprak=φύλλο). (ΠΗΓΗ)

λαχανοντολμάδες-λάχανο-μασουτης-λαχανικά

Οι λαχανοντολμάδες με λευκή λεμονάτη κρέμα τυλίχτηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού BHMAgourmet με χορηγό τα σούπερ μάρκετ μασούτης. Μπορείτε και εσείς να λάβετε μέρος στην ψηφοφορία πατώντας ΕΔΩ, επιλέγοντας το PanDora’s Kitchen στη λίστα, γράφοντας το e-mail σας και πατώντας done. Τόσο απλό! Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό στο άρθρο μας για τα Βραβεία ΒΗΜΑgourmet 2016.

@PanDora

2 Responses

  1. mia maria
    | Απάντηση

    Από τα πιο αγαπημένα φαγητά! Τέλειο!
    Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!

    • PanDora
      | Απάντηση

      Ευχαριστώ!!! Επίσης 😉

Leave a Reply