Ασουρές (Κρέμα Σιταριού)

pandoras-kitchen-blog-greece-asure-cream-wheat-nuts

Υλικά:
500γρ σιτάρι
2 λίτρα νερό
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
150γρ cranberries ψιλοκομμένα
150γρ καρύδια ψιλοκομμένα
150γρ αμύγδαλα ψιλοκομμένα
2 βανίλιες
60γρ κουβερτούρα σε κομματάκια
5 κουταλιές της σούπας νισεστέ
1 ξυλάκι κανέλα
φλούδα από ένα πορτοκάλι

pandoras-kitchen-blog-greece-nuts-chocolate

Εκτέλεση:
Για τον ασουρέ πρέπει να μουλιάζουμε το σιτάρι αποβραδίς. Την επόμενη μέρα το βράζουμε για περίπου μια μισή ώρα σε 2-2,5 λίτρα νερό μαζί με την φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας. Αφού βράσει το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ο ζωμός, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το νισεστέ να ροδίσει. Βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει ρίχνουμε τον ζωμό από το σιτάρι. Όταν γίνει ένα το μείγμα το ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το σιτάρι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Όταν δέσει ο χυλός αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε σε μπολάκια. Γαρνίρουμε με σουσάμι ή ξηρούς καρπούς και κανέλα. Διατηρείται έως τρίμερες μέρες στο ψυγείο.

pandoras-kitchen-blog-greece-asure-nuts-healthymeal

Ο ασουρές φτιάχνεται παραδοσιακά σε Ελλάδα και Τουρκιά (Aşure) και οι ονομασίες του ποικίλουν. Κυκλοφορεί με τις ονομασίες χυλός, ασουρές, το γλυκό του Νώε ή Βαρβάρα από την ομώνυμη αγία. Οι νοικοκυρές παλαιάς κοπής έφτιαχναν αυτό το γλυκό όταν ετοίμαζαν κόλυβα. Έβραζαν το σιτάρι και με το ζωμό του έφτιαχναν χυλό με ξηρούς καρπούς και μέλι. Στις μέρες μας, το γλυκό αυτό θεωρείται μια βόμβα βιταμινών, υγιεινό, θρεπτικό και με λίγες θερμίδες κατάλληλο για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα πλήρες γεύμα.

pandoras-kitchen-blog-greece-healthy-nuts

@PanDora

Leave a Reply